Cabaret

Jochem Myjer, Najib Amhali en Joep van 't Hek we kennen ze allemaal wel hier in Nederland. Wat deze mannen doen in het theater is voor ons niks nieuws, ze maken grappen en zingen liedjes. In hun shows maken ze grappen over van alles. Maar dit is niet altijd zo geweest.

 

Het cabaret ontstond in Frankrijk, het woord cabaret werd gebruikt als synoniem voor kroeg in Frankrijk, omdat in de kroegen en cafés cabaret werd opgevoerd. Het eerst café/De eerste kroeg waar dit werd gedaan was Le Chait Noir. Le Chait Noir werd in 1881 opgericht door Rodolphe Salis in Montmartre, Frankrijk. Het begon als een klein cafeetje maar nadat de literaire club Hydropathes het gingen gebruiken als hun verzamelplaats groeide het uit tot een ontmoetingsplaats voor schrijvers, dichters, muzikanten en kunstenaars. Deze artiesten traden op in het café, in hun voorstellingen maakten ze grapjes over de maatschappij, zo werd het cabaret geboren.

 

Begin twintigste eeuw ontstond ook in Amerika het cabaret. Dit kwam door de drooglegging van 1918 die alle drank verbood. Hierdoor werd de vraag naar plekken waar men in het geheim nog steeds kon drinken groot. Dus ontstonden er geheime cafés waarvan The Cotton club in Harlem één van de bekendste was. Voor het vermaak traden hier dansende /zingende dames op, later traden in dit soort clubs ook jazz artiesten en uiteindelijk ontstond hieruit het cabaret.

 

In het jaar 1972 kwam een door Bob Fosse geregisseerde film uit, 'Cabaret'.  De film gaat over een jonge Britse schrijver en academicus Brian Roberts die naar Berlijn reist om zijn Duits bij te spijkeren. In het pension waar hij een kamer huurt, verblijft ook de Amerikaanse zangeres Sally Bowles, die zingt in de nachtclub de Kit Kat Klub. Terwijl Brian zich in leven probeert te houden met het geven van Engels les maakt de stad Berlijn veranderingen door, Hitler/de nazi's komen namelijk op. Ook is er werkeloosheid en zijn er rellen op straat tussen communisten en fascisten. Op een gegeven moment probeert de Sally Brian te verleiden maar hij slaat niet toe, ze denkt hierom dat Brian homoseksueel is. Uiteindelijk worden ze toch vrienden en gaan ze met elkaar naar bed. Wanneer Sally baron Maximilian von Heune ontmoet, stelt ze Brian voor aan hem. Ze maken met z'n allen een uitstapje naar het landhuis van Max. Max blijkt biseksueel te zijn en gaat met beide naar bed, waarna hij genoeg heeft van de twee en vertrekt naar Argentinië. Nadat Max is vertrokken onthult Sally dat ze met hem geslapen heeft voor Brian geld natuurlijk hetzelfde en ze krijgen ruzie waarna Brian de straat op rent, ruzie zoekt en in elkaar geslagen wordt. Als Brian weer hersteld is hoort hij dat Sally zwanger is waarna hij haar tot huwelijk vraagt. Sally wilt dit niet want ze wilt geen huisvrouw worden in Cambridge en laat zich aborteren. In het begin is Brian hier boos over maar uiteindelijk komt het goed tussen de twee en gaan ze als vrienden uit elkaar. Brian gaat weer terug naar Engeland en Sally zingt weer in de Kit Kat Klub. Het publiek daar is nu verandert, het zijn bijna allemaal nazi's.

 

In deze film zijn homo/bi-seksualiteit, abortus en nazi's de belangrijkste thema's. In de tijd dat de film uitkwam (1972) waren abortus en homo/bi-seksualiteit nog niet geaccepteerd, dit was dus gedurfd voor die tijd, mede hierdoor won de film 35 prijzen en was er voor 15 meer genomineerd. Inmiddels wordt zowel abortus als homo/bi-seksualiteit in Nederlands geaccepteerd. In andere landen is homo/bi-seksualiteit nog iets raars hierom worden er bijvoorbeeld in Amerika nog steeds films over gemaakt. Het thema nazi's is inmiddels niet meer actueel aangezien die er bijna niet meer zijn. Het thema abortus is in veel landen legaal en dus niet echt meer een actueel thema.

 

Bob Fosse is naast een regisseur, acteur ook een choreograaf. Bob Fosse schoot technisch en lichamelijk gezien zwaar tekort als danser, dit kwam doordat hij naar binnen staande knieën, een hellende nek en hoog opgetrokken schouders had. Hierdoor had hij wel een unieke stijl wat hem legendarisch maakte. Als choreograaf heeft Bob Fosse o.a. Michael Jackson begeleid. Vele van Michael's iconische pasjes zijn hem aangeleerd door Bob Fosse.  Bob Fosse deed namelijk de choreografie voor de muziek clip Billie Jean van Michael. In de clip zie je Michael met  zijn knieën naar binnen, je ziet hem ook op de top van tenen staan. Daarnaast zijn de arm en heup bewegingen ook in de stijl van Bob. 

 

Nu ga ik heb hebben over de verschillende stijlen die er tegenwoordig in de cabaret te vinden zijn. Het cabaret ontwikkelde zich namelijk na de jaren 20 in Europa en de VS tot verschillende stijlen. In Duitsland zorgde de oorlog en het heersende idealisme onder de kunstenaars ervoor dat het cabaret daar veel politiek gerichter werd. Maar ook bleven gewone Cabarets bestaan die zich liever bezig hield met dans, muziek en drank.

 

Een van de moderne stijlen is stand-up comedy. Stand-up comedy is ontstaan in Amerika, bij stand-up comedy gaat het om één man of vrouw die een reeks grappige anekdotes vertelt met tussen door grapjes de zogenaamde oneliners. Bij stand-up comedy bestaat het decor gewoon uit het café met een podium en microfoon. Daarnaast is het de interactie bij stand-up comedy belangrijk en gaat het meer om de lach en minder om de act erom heen. Stand-up comedy wordt vaak uitgevoerd in een line-up waarbij drie of vier stand-up comediens achter elkaar optreden terwijl de MC(Master of Ceremony) het hele programma presenteert. Hiernaast heb ik een video van een typische stand-up comedy act. Als eerste zie je de MC die Rick aankondigt. Het podium is niet meer dan een microfoon en een spotlight en je ziet duidelijk dat het midden in een café is opgenomen. Daarnaast heeft de stand-up comedien interactie met het publiek.

 

Een andere stijl is nonsens hierbij vertelt de komiek een absurd en grappig verhaaltje waarin hij zelf 'meespeelt'. De komiek doet dan bijvoorbeeld de typetjes in het verhaaltje na. Een voorbeeld hiervan is Najib Amhali, zoals in de video te zien/horen heeft Najib het over hemzelf die 's nachts na een avondje stappen gaat wildplassen, wat natuurlijk best wel absurd is. Terwijl hij het verhaal vertelt doet hij de typetjes na van bijvoorbeeld de uitsmijter en de agenten die hem aanhouden.

 

Nu ga ik het nog hebben over zap-cabaret, wat inhoud dat er in één voorstelling wordt gezapt/gewisseld van soort cabaret maar ook tussen de onderwerpen die worden behandelt. Een goed voorbeeld van zap-cabaret is Jochem Myjer. Zoals hiernaast te zien gaat hij in een rap tempo door een verhaaltje heen in één van zijn shows, in het verhaaltje gaat hij met zijn klas op schoolreisje. Hij vertelt dit verhaal terwijl hij typetjes nadoet van zijn klasgenoten net zoals bij nonsens.

 

Tenslotte ga ik nog vertellen over de workshop die wij met school hebben gehad. In deze workshop gingen we als het ware zelf het cabaret ontdekken. Na veel lachwekkende verhalen te hebben gehoord van andere groepjes had ik hoge verwachtingen die zeker ook zijn uitgekomen. We kregen les van danser en choreograaf Peter Venema, die destijds les heeft gehad van de beroemde en al eerder besproken Bob Fosse. Peter heeft ons in 75 minuten een stuk van het nummer 'Money' van de film 'Cabaret' aangeleerd. Dit was naar mijn ervaring zowel leuk als leerzaam, ik heb voor mijn gevoel echt 'het cabaret' ervaren. Daarnaast is het natuurlijk altijd leuk om je klasgenoten gekke dansjes te zien doen. Ook is het zo dat ik erachter kwam dat cabaret dus niet altijd in de vorm van: 'een persoon alleen op het podium die het publiek aan het lachen probeert te maken' maar ook in de vorm: 'Muziek, dans en acteer(meestal in een groep) om het publiek te vermaken'. Over het algemeen was het dus leerzaam en leuk.